El pintor Joan Vila-Puig i Caldes d’Estrac, per Santiago Vila-Puig

Per provar d’evitar la seva relació amb el pintor Joan Vila-Puig, els pares de Maria Codina van enviar-la a la casa d’estiueig que tenien llogada a Caldes d’Estrac; però l’artista no estava disposat a renunciar tan fàcilment a la seva estimada i, gràcies al tren que sortia de l’Estació de França i a la connivència de la serventa que acompanyava Maria Codina, el festeig va continuar fins que els pares de la noia van cedir i van permetre el casament.

Començà així la relació entre el pintor i la vila de Caldetes, una relació que va deixar una forta empremta en la vida i l’obra de l’artista i que és el nucli de l’exposició que s’ha pogut veure aquests mesos a la Fundació Palau. En el primer dels vídeos que presentem a continuació, Santiago Vila-Puig, fill del pintor i Maria Codina, ens exposa els seus records d’aquest lligam: les pintures de Caldes, les fotografies de Maria Codina, la gent del poble i la casa que Joan i la seva muller van fer-se a Caldes l’any 40.

Al segon vídeo, Santiago Vila-Puig ens ofereix un testimoni d’excepció del celatge que el seu pare va pintar per encàrrec a lla cúpula de la Capella del Carme de Caldetes; l’obra es va inaugurar el juliol del 36, pocs dies abans dels fets de resposta a l’alçament militar i en què es va cremar la capella. Al començament del vídeo hi podeu veure una fotografia de la façana de la capella, cedida per Arrels Cultura, dos dibuixos de com era el celatge, fets per Santiago Vila-Puig, i una fotografia de l’estat actual de la cúpula.

Al canal de vimeo de la Fundació Palau hi trobareu, a més, un vídeo en què Santiago Vila-Puig fa una introducció general a l’obra del seu pare.

Quant a Fundació Palau

La Fundació Palau es va inaugurar al mes de maig de l’any 2003 i té com a vocació conservar, exhibir i difondre el fons artístic i documental de Josep Palau i Fabre. Josep Palau i Fabre es considera un dels especialistes més prestigiosos en l’àmbit mundial sobre la vida i l’obra de Pablo Picasso, del qual també era amic personal. Poeta, dramaturg, contista i assagista, és una de les grans personalitats de la literatura catalana dels nostres temps i ha connectat la cultura catalana amb els corrents artístics més importants del segle xx gràcies a la seva relació amb personalitats com ara Picasso, Artaud, Octavio Paz, Cocteau, Lorca, etc.
Aquesta entrada s'ha publicat en Gent de Caldes, Introducció i etiquetada amb , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s